Ramazan ayına özel beslenme.

Ramazan ayına özel beslenme. Merve Kocadüz’den Sıcak Ramazan ayında oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler.

Ramazan ayına özel beslenme. Sıcak günlere kucak açmış bulunuyoruz. Bununla beraber zorluklar da geliyor tabii. Mevsimin kendi ağırlığı ile beraber, Ramazan ayının güzelliği ama zorluğu da yaz mevsimine eklenince, halsiz kalmanız normal. Geceleri daha bir uzun eder hale geliyoruz, yemekler yeniyor, aile sohbetleri belki de artıyor bu günler de. Beden sağlığımızı korumak ise bize düşüyor.

Doğru ve sağlıklı beslenme sizi de zinde tutsun istiyorsanız, ihtiyacınız olan besinleri kendinize katmanızı öneririz.

Sağlıklı kalmak için birkaç anahtar bilgi…

Sahur masanızı kurarken, mümkün oldukça kahvaltılık ürünleri tercih edin. Midenizi yormayan ama sizi tok tutacak yiyecekler gün içinde enerjik olmanıza katkı sağlayacaktır.
Kan şekerinizi dengeleyen tarçın, hurma gibi besinleri geceden almanız iyi gelecektir.

Her zaman faydaları ile gündeme geliyorlar. Ceviz ve fındık fıstık… Organlara sundukları katkı saymakla bitmiyor. O halde, sahur sofrasında birkaç ceviz ve bademi tüketebilirsiniz. Bu besinler beyne tokluk hissini daha çok gönderiyor. Bu da gün içinde sizin daha rahat olmanızı sağlıyor.

Sahuru kahvaltı gibi yapın demelerinin sebebi, kahvaltı sofrasında masamızda yer alan besinlerin enerji olarak bize katkı sağlaması. Süt, peynir, yumurta gibi. Aynı zamanda meyve ve yoğurt tüketimi önerilen besinler grubunda.

Son günlerde de ekmek gündemde olan bir yiyecekti. Doğru ekmeği bulma sorunu. Çözümü az çok bulunup, neye yarar, ne gibi durumlarda hangi ekmek tüketilir gibi sorulara en azından yanıt bulmuş oluyoruz. Beyaz ekmek yerine, lif oranı yüksek ekmek grubunu seçmek daha doğru olacaktır. Lif oranı yüksek olan besinler, tokluk hissini uzun süre devam ettirebiliyor.

Hem sağlığını hem de formunu düşünenler, gündelik hayatında sürdürdükleri alışkanlıkları fazla değiştirmek istemezlerse ise eğer, lif oranı yeterli ve şeker oranı düşük olan kahvaltı gevreklerini tercih edebilirler.

Bedeninizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi yeterli oksijenden alabilirsiniz. Bu da su demek oluyor. Gün içinde susuz kalan bedeni, normal fonksiyonlarına ulaştırmak için su tüketimini göz önünde bulundurarak öğünlerinizi oluşturun.

Sizi susatacak durumlardan ise uzak durmanız gerekiyor. Bilindiği üzere, tuz, oldukça fazla şeker, turşu ve baharatlı yiyecekler yarınkisi gün için sizi yorabilir.

Hızlı yemek yemek, beyine tokluk hissini geç ulaştırır. Bu nedenle bir ve bir buçuk saat zaman aralığını sahur beslenmeniz için ayırın.

Kırmızı biber, beyine acıktım mesajını geç iletir. İçinde bulunan kapsaisin ile bu özelliği gün içinde acıkmama durumuna dönüştürebilirsiniz.

Bütün gün aç kalıp, iftar ve sahur zamanı yemeğe saldırmak ise sizi zorlayacaktır. Bu nedenle, yaz akşamının avantajını kullanıp, açlığınızı bozduğunuz andan bir müddet sonra, bir saat hafif yürüyüşü tercih edin. Hem sağlıklı, hem mutlu olun.

Bir de davulun sesi hem uzaktan hem yakından hoş gelsin, afiyet olsun.

 

Merve KOCADÜZ

merve@cemiyetmagazin.com




Bir cevap yazın